Brenselcelle-teknologi

Promillemålere som bruker brenselcelle-teknologi er de mest avanserte og nøyaktige målerne av promille via menneskelig pust. 

Brenselcelleteknologi var tidligere forbeholdt profesjonelle brukere, som politiet og offentlig sektor, og disse instrumentene var da priset svært høyt. Men som følge av en helt ny produksjonsprosess som gjør det mulig å selge instrumentene til en langt mer fornuftig pris kan vanlige forbrukere nå også kjøpe produkter med brenselcelleteknologi.

Når man blåser i promillemåleren fanges pusten opp av en brenselcelle med to platinaelektroder. Her oksiderer alkoholen som eventuelt finnes i pusten, og genererer strøm. Jo høyere alkoholkonsentrasjonen er i pusten, jo mer strøm produseres. En mikroprosessor innebygd i promillemåleren kan da beregne det nøyaktige promillenivået og vise det som promille (‰) på displayet.

Brenselcelleteknologi har en rekke fordeler sammenlignet med den rimeligere halvlederteknologien. Mens sistnevnte for eksempel noen ganger kan gi falske positive resultater hos personer som har diabetes eller går på en lavkaloridiett, vil en promillemåler med brenselcelleteknologi alltid være nøyaktig og gi mer konsistente resultater.

Promillemåler med brenselcelle trenger ikke kalibrering så ofte, som gir lavere driftskostnad.